Dobra kawa rozpuszczalna – co warto wiedzieć?

Z badań opublikowanych w 2016 r. przez dom badawczy Maison&Partners wynika, że aż 73% Polaków zaczyna swój dzień od kawy. Prawie połowa z nich sięga po nią nawet kilka razy dziennie. Bardzo dużą część stanowi kawa rozpuszczalna, która jest dostępna w formie popularnego granulatu. Jest łatwa do przyrządzenia, dobra smakowo oraz szybko stawia na nogi. Ponadto nie jest taka niezdrowa, jakby się to mogło wydawać. Chcesz wiedzieć więcej? Poniżej przedstawiamy nasz ranking kaw rozpuszczalnych oraz podpowiadamy jaka kawa rozpuszczalna dobrej jakości, jest warta Twojej uwagi. Z artykułu dowiesz się również, jakie cechy posiadają dobre kawy rozpuszczalne oraz jak wygląda dzienna porcja rozpuszczalnej kawy.

Najlepsza kawa rozpuszczalna – właściwości

Na początku powiedzmy sobie czym, jest kawa rozpuszczalna. Jest to po prostu granulowana kawa, czyli w formie granulatu, który w kontakcie z wodą ulega rozpuszczeniu. Dlatego też jest ona określana jako kawa rozpuszczalna w wodzie. W dodatku smakuje i działa podobnie do tej, którą parzy się w ekspresie. Nie jest jednak tym samym napojem – każdy przeprowadzony test kaw rozpuszczalnych potwierdza, że zawartość kofeiny w kawie rozpuszczalnej przygotowanej z 2 łyżeczek i zalanych 240 ml wody, zawiera jedynie 63 mg kofeiny. W przeciwieństwie do niej w tak samo przyrządzonej kawie naturalnej znajdziemy jej prawie dwukrotnie więcej – ok. 120 mg.

Kawa rozpuszczalna ranking 2021

Historia kawy rozpuszczalnej

Pierwsza kawa rozpuszczalna powstała ok. 1930 r. za sprawą brazylijskiej branży kawowej, która stanęła przed wyzwaniem tego, jak magazynować nadmiar kawy. I tak oto powstała kawa rozpuszczalna! Rozpowszechniła się dzięki amerykańskim żołnierzom oraz telewizji, która z początkiem lat 60. zaczęła ją reklamować. W wielu krajach świata, jej spożycie obecnie stanowi ponad połowę wszystkich kaw. Jest tak m.in. w Wielkiej Brytanii, gdzie jej spożycie przekracza aż 75%. Nic więc dziwnego, że powstało tak wiele jej rodzajów.

Najlepsza kawa rozpuszczalna

Jaka kawa rozpuszczalna jest najlepsza? Sprawdź ranking kaw rozpuszczalnych 2021

Rodzaje kawy rozpuszczalnej

Do jej najpopularniejszych rodzajów należą:

  • Kawa liofilizowana – czyli kawa w proszku, która powstaje w procesie liofilizacji, gdzie z ziaren usuwa się wodę.
  • Zielona kawa rozpuszczalna – czyli kawa z ziaren niepalonych. Zdaniem naukowców sprzyja odchudzaniu, ponieważ jest bogata w błonnik.
  • Kawa zbożowa – czyli bezglutenowa kawa rozpuszczalna na etapie produkcyjnym zostaje usunięty gluten.
  • Kawa smakowa – czyli kawa rozpuszczalna o w różnych nutach smakowych.

Dzienna porcja rozpuszczalnej kawy

Zdaniem naukowców w ciągu dnia nie powinno się spożywać więcej niż 400 mg kofeiny, czyli 3–4 normalne kawy. W przypadku kawy rozpuszczalnej, która zawiera o połowę mniej kofeiny, limit ten zwiększa się do 6 filiżanek tego napoju. Co więcej, wielu badaczy twierdzi, że coś takiego jak nadmiar kawy rozpuszczalnej nie istnieje. Biorąc pod uwagę, że śmiertelna dawka kofeiny to 10 g – oznacza to, że należałoby wypić aż 154 porcje tego napoju.

Zalety dobrej kawy rozpuszczalnej

Za najważniejsze plusy kawy w proszku uznaje się:

  • Działanie pobudzające – podobnie jak zwykła kawa, powoduje ona poprawę samopoczucia i koncentracji oraz dodaje energii.
  • Pozytywny wpływ na ukrwienie mózgu – niektóre badania dowiodły, że zawarte w niej, nieduże dawki kofeiny mogą minimalizować ryzyko zachorowań na Parkinsona.
  • Antyoksydanty – i to dwukrotnie więcej niż w kawie ziarnistej. Co więcej, badania opublikowane w 2012 r. w „Food Chemistry” ujawniły, że ich ilość maleje po dodaniu mleka.
  • Łatwy sposób przygotowania – jej zaparzanie nie wymaga posiadania urządzeń takich jak ekspres do kawy rozpuszczalnej. Wystarczy jedynie przegotowana woda.
  • Dłuższe przechowywanie – w trakcie liofilizacji nie traci ona swoich walorów smakowo–zapachowych, co sprawia, że nie tylko kawa rozpuszczalna w puszcze może poleżeć dłużej.
  • Pianka z kawy rozpuszczalnej – to jedyna kawa, która pozwala na uzyskanie pianki, np. do popularnego Dalgona Coffee.
  • Mniejsza zawartość cholesterolu – w porównaniu do espresso, czy kawy po turecku.
  • Niską moczopędność — kawa rozpuszczalna zawierając mniej kofeiny, nie wypłukuje z organizmu tak minerałów, jak zaparzona kawa mielona.

Wady kawy rozpuszczalnej

Niestety pomimo wielu plusów, posiada również kilka wad, do których zaliczane są:

  • Mniejsza zawartość kofeiny – o połowę niższa niż w zwykłej kawie, może to być także zaletą dla kobiet w ciąży.
  • Gorszej jakości ziarna – te, które wizualnie prezentują się lepiej, pozostawia się do produkcji kawy ziarnistej.
  • Ilość akrylamidów – dwukrotnie większa niż w świeżo palonej kawie.
  • Możliwość występowania substancje takich jak glin, czy nikiel.
Ranking kaw rozpuszczalnych - dobra kawa rozpuszczalna

Dobra kawa rozpuszczalna – jak wybrać tą najlepszą?

Najlepsza kawa rozpuszczalna 2021

Niemalże każdy ranking kaw potwierdza, że najlepsza kawa rozpuszczalna to naturalna kawa rozpuszczalna – bez dodatków takich jak cukier, czy mleko w proszku. W rzeczywistości więc nie są to kawy rozpuszczalne 2w1 ani 3w1, które zawierają wiele sztucznych barwników, zagęszczaczy, stabilizatorów itp. Na uwagę zasługuje także ekskluzywna kawa rozpuszczalna, która jest produkowana wyłączne ze starannie wyselekcjonowanych ziaren organicznych o wysokiej jakości. Są więc to kawy z ekologicznych i zrównoważonych upraw. Szukając dobrej kawy rozpuszczalnej, warto również zdać się na dobry ranking kaw rozpuszczalnych, który wskaże, jakie produkty są warte uwagi, a które lepiej omijać.

Kawa bezkofeinowa rozpuszczalna

Niemalże każdy ranking najlepszych kaw rozpuszczalnych dowodzi, że pomimo braku kofeiny produkt ten od lat cieszy się dużą popularnością. Uwielbiają go przede wszystkim kobiety w ciąży oraz te karmiące piersią, które ze względu na swój stan, nie powinny spożywać dużych ilości kofeiny. Ponadto jest to też produkt dedykowany osobom, które po zwykłej kawie miewają zgagę lub inne problemy układem trawiennym. Dodatkowym jej plusem jest również to, iż nie wypłukuje z organizmu minerałów, ani nie jest tak moczopędna, jak zwykłe produkty. Z jej ilością nie powinny jednak przesadzać osoby z problemami zdrowotnymi serca lub cholesterolem.

Najlepsza kawa rozpuszczalna smakowa

Czy istnieje coś takiego jak mocna kawa rozpuszczalna? Oczywiście, że tak! W dodatku podbija ona niejeden ranking najlepszych kaw! Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny aromat i głęboki smak. W przeciwieństwie do zwykłej kawy w proszku zawiera ona aż 200 mg kofeiny w zaledwie 5 g produktu. Dla porównania – to nawet 4 razy więcej niż w zwykłej kawie! To również dwukrotnie więcej niż w napojach energetycznych. Na tym jednak jeszcze nie koniec jej zalet. Można ją spożywać przez cały rok – zarówno na ciepło, jak i na zimno. W dodatku jest ona dostępna w wielu ciekawych wariantach, np.:

  • Kawa rozpuszczalna wiśniowa;
  • Kawa rozpuszczalna orzechowa;
  • Kawa rozpuszczalna karmelowa;
  • Kawa rozpuszczalna waniliowa;
  • Kawa rozpuszczalna czekoladowa;
  • Kawa rozpuszczalna adwokat.

Dzięki temu każdy może znaleźć najlepszy dla siebie smak. Warto również wspomnieć o tym, że w jej składzie znajdują się wyłącznie: kawa rozpuszczalna typu spray-dried (88%), kofeina (1,5%) oraz substancje takie jak inulina i sukraloza. Osobom, które mają problem z wyborem tej ulubionej, poleca się również nabyć zestaw kaw rozpuszczalnych, dzięki czemu każdego dnia można będzie napić się kawy o innym smaku!

Dobra kawa rozpuszczalna 2021

Ranking najlepszych kaw rozpuszczalnych potwierdza, że najzdrowsza kawa rozpuszczalna to kawa bez zbędnych dodatków (cukier, mleko w proszku itp.). Warto więc unikać tych produktów, które są kawą 2w1 lub 3w1. Potwierdzi to również każdy inny, znaleziony w Internecie ranking najlepszych kaw. Jest tak ze względu na zawarte w nich zagęszczacze, trans tłuszcze, barwniki, emulgatory i zabielacze, które nie są dobre dla zdrowia. Jeżeli więc chcesz mieć pewność, że dana kawa jest dobra – sugeruj się nie tylko jej ceną, ale i tym, co znajduje się w jej składzie. Jeżeli widzisz tam podejrzane nazwy (np. substancja przeciwzbrylająca, regulatory kwasowości, maltodekstryna) – lepiej będzie odłożyć ten produkt z powrotem na sklepową półkę.

Ile kcal ma kawa rozpuszczalna

Ile kcal ma kawa rozpuszczalna? Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Kawa rozpuszczalna kcal

Każdy ranking najlepszych kaw rozpuszczalnych potwierdzi, że dobra kawa nie zawiera żadnych kalorii. To, co dodaje jej kaloryczności, to dodatki w postaci mleka, cukru, czy śmietanki do kawy.

Kawa rozpuszczalna z mlekiem – ile kcal?

Jedna porcja kawy rozpuszczalnej z mlekiem (zwykłej i bez cukru) zawiera ok. 30 kcal.

Kawa rozpuszczalna a odchudzanie

Zdaniem wielu badaczy, kawa rozpuszczalna wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej oraz reguluje procesy metaboliczne. Zwłaszcza jeżeli jest to kawa zielona, która ze względu na duże ilości kwasu chlorogenowego, sprzyja odchudzaniu.

Najmocniejsza kawa rozpuszczalna

Każdy poradnik o najlepszych kawach potwierdzi, że kawa rozpuszczalna ma przynajmniej o 1/2 mniej kofeiny niż kawa z ziaren – poza jednym wyjątkiem. Mowa o produkcie takim jak mocna kawa rozpuszczalna, który zawiera aż 200 mg kofeiny w jednej filiżance. Tak jak już wspominaliśmy wyżej – to prawie 4 razy więcej niż zwykła kawa parzona. Przed jej spożyciem warto jednak pamiętać o tym, że dzienny limit kofeiny wynosi 400 mg tej substancji.

Kawa rozpuszczalna a cholesterol

Niestety wiele badań potwierdza, że kawa rozpuszczalna zawiera więcej cholesterolu od zwykłej kawy. Na szczęście jednak nie są to ilości, które mogłyby zagrażać życiu. Oczywiście, o ile nie cierpi się na problemy z cholesterolem. W takim przypadku pijąc kawę każdego dnia, w organizmie zwiększymy ilość szkodliwego dla zdrowia cholesterolu LDL. Jeżeli więc ktoś zmaga się z cholesterolem – powinien ograniczyć spożycie kawy. Jeśli ktoś jednak nie potrafi z niej zrezygnować, powinien zastosować się do zaleceń lekarzy, którzy tak jak nasz ranking zalecają picie kawy przygotowanej przy użyciu filtra. To zmniejszy w kawie ilość olejków kawowych, które są przyczyną wzrostu cholesterolu.

Kawa rozpuszczalna a karmienie piersią

Liczne badania potwierdzają, że kawę pić mogą również kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Należy jednak ograniczyć dawkę kofeiny do 200 mg dziennie. Każdy dobry ranking kaw potwierdzi również, że kobiety te powinny sięgać po delikatne produkty, w tym kawy rozpuszczalne. Należy także zachować w pamięci to, by nie przekraczać ilości 2 filiżanek kawy dziennie.

Kawa rozpuszczalna a nadciśnienie

O tym, czy kawa szkodzi przy nadciśnieniu, mówi nie jeden poradnik. Odpowiedź jest zawsze ta sama – każda, nawet dobra kawa wpływa na wzrost ciśnienia tętniczego. Jednak nie tak bardzo, jak przyjęło się uważać. W świetle najnowszych badań wiadomo bowiem, że kawa rozpuszczalna powoduje zmianę ciśnienia jedynie o ok. 4-5 mmHg (ciśnienie skurczowe) i ok. 8-10 mmHg (ciśnienie rozkurczowe). U wielu osób natomiast wzrost ciśnienia nie następuje wcale. Jak więc widać – dobra kawa nie stanowi zagrożenia dla osób z nadciśnieniem. Znacznie większy wpływ na wzrost ciśnienia ma alkohol, papierosy i spożywana w nadmiarze sól. W przypadku nadciśnienia należy jednak pamiętać, by nie pić więcej niż 2 kawy dziennie.

Kawa rozpuszczalna – przeciwwskazania

Zbyt duża ilość kawy (również tej rozpuszczalnej), ma negatywny wpływ na zdrowie. Jako powód podaje się najczęściej występowanie w niej substancji takich jak nikiel i akrylamid. Pierwszy z nich jest alergenem, który u osób na niego uczulonych może wywołać wymioty i bóle brzucha. Drugi ze związków należy natomiast do grona substancji potencjalnie rakotwórczych. Nie ma jednak jednoznacznych badań, które by to potwierdziły. Ponadto, mimo iż ilość akylamidu jest dwukrotnie większa w kawie rozpuszczalnej niż w prażonej – znacznie więcej znajduje się ich w chipsach, ciastkach, frytkach itp. Zaleca się jednak, by ograniczyć jej spożywanie osobom, które chorują na nerki lub cierpią na podagrę. Jest to spowodowane obecnością w niej kwasu szczawiowego. Osobom, które natomiast zmagają się ze zgagą po kawie, poleca się spożywanie produktów takich jak delikatna kawa rozpuszczalna.

Kawa rozpuszczalna czy jest zdrowa

Dobra kawa rozpuszczalna z cukrem czy bez? Która zdrowsza?

Jak przygotować najlepszą kawę rozpuszczalną?

Wiele osób o poranku nie marzy o niczym innym niż filiżanka najlepszej kawy rozpuszczalnej, która postawi na nogi. Tobie również marzy się taka kremowa kawa rozpuszczalna? Nic prostszego! Wystarczy, że wrzucisz do kubeczka 2 łyżeczki, a następnie zalejesz kubek (do 3/4 jego wysokości) przegotowaną wodą (ale nie wrzątkiem). Temperatura wody nie powinna przekraczać 90 stopni Celsjusza. Resztę uzupełnij mlekiem lub śmietanka do kawy – i gotowe!

To jednak jeszcze nie wszystko. Dobra kawa rozpuszczalna świetnie nadaje się do picia na zimno – w postaci kawy frappe, czy jako mrożona kawa rozpuszczalna. Do jej przyrządzenia wystarczy jedynie kawa rozpuszczalna, przegotowana woda (ale nie wrzątek) oraz kostki lodu lub gałka lodów (waniliowych lub śmietankowych). Dodatkowo można do niej dodać również cukier i mleko.

Kawa rozpuszczalna na zimno – przepis

Zastanawiasz się nad tym, jaka ilość łyżeczek kawy rozpuszczalnej jest optymalna? A może zastanawiasz się, jak zaparzyć dobrą kawę rozpuszczalną? Z reguły do jej zaparzenia używa się 2 małych i płaskich łyżeczek. Jeżeli jednak potrzeba Ci więcej energii – możesz użyć więcej kawy w proszku. Jak zrobić kawę rozpuszczalną na zimno? W tym celu:

  1. Zalej kawę 4 łyżeczkami wrzątku – jeżeli używasz cukru, dodaj go właśnie na tym etapie.
  2. Zmiksuj całość – w celu uzyskania pianki.
  3. Dolej zimnej wody (np. mineralnej) – nie więcej niż na 1/3 wysokości szklanki.
  4. Dodaj kostki lodu (lub gałkę lodów) i inne dodatki.

Pamiętaj również o tym, że optymalna temperatura parzenia kawy rozpuszczalnej to 80-90°C. Nigdy nie zalewaj jej wrzącą wodą.

Kawa rozpuszczalna FAQ

Ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna?

1 g kawy rozpuszczalnej to ok. 30 mg kofeiny z wyjątkiem kawy bezkofeinowej lub tej o zwiększonej jej zawartości.

Czy można pić kawę rozpuszczalną w ciąży?

Tak, ale należy uważać na to, by nie przekroczyć dawki 200 mg kofeiny dziennie.

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

I tak i nie. Kawa rozpuszczalna zawiera antyoksydanty, które zapobiegają chorobom nowotworowym, jednak w przypadku niektórych schorzeń podagra, choroby nerek, alergia na nikiel nie należy jej spożywać.

Jak zrobić kawę rozpuszczalną?

Wystarczy zalać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ciepłą wodą w temperaturze ok. 80-90°C i ewentualnie dodać do niej cukier oraz mleko.

Czy kawa rozpuszczalna ma kofeinę?

Tak. Posiada jej jednak dwukrotnie mniej niż zwykła kawa mielona z ekspresu.

Ile zawiera kofeiny łyżeczka kawy rozpuszczalnej?

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ma ok. 30 mg kofeiny.

Czy kawa rozpuszczalna podnosi ciśnienie?

Tak, kawa rozpuszczalna podnosi ciśnienie, ale jedynie o ok. 4-5 mmHg ciśnienie skurczowe i ok. 8-10 mmHg ciśnienie rozkurczowe. To mniej niż w przypadku alkoholu, papierosów i soli. Wyjątek stanowią zielona kawa rozpuszczalna, która zdaniem japońskich naukowców, dzięki zawartości kwasu kawoilochinowego obniża ciśnienie.

Czy można zrobić espresso z kawy rozpuszczalnej?

Tak. W takim przypadku należy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalne 25-30ml gorącej wody. Kawa rozpuszczalna bardzo dobrze sprawdzi się również do kawy mrożonej, frappe i Dalgona Coffee.

Ile gram ma łyżeczka kawy rozpuszczalnej?

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ma 3g.

Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa?

Nie, kawa rozpuszczalna nie jest szkodliwa, aczkolwiek nie należy jej spożywać w nadmiarze.