Najlepsze kwasy omega 3 ranking

Jakie Omega 3 najlepsze w 2022?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to związki, które cechują się szeregiem właściwości prozdrowotnych. Do kwasów omega-3 zalicza się – kwas alfa-linolenowy, kwas dokozaheksaenowy i kwas eikozapentaenowy, które mają korzystny wpływ na pracę serca, mózgu czy narządu wzroku. Wspomagają też one odporność i wzmacniają kości, co ma niebagatelny wpływ na stan zdrowia człowieka. Naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są oleje roślinne, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz tłuste ryby. Jakie są najważniejsze właściwości lecznicze omega-3? Kiedy brać omega-3? Czy na rynku dostępne są wegetariańskie produkty bogate w kwasy omega-3? Poniżej przedstawiamy wszystkie niezbędne informacje oraz ranking omega-3.

Kwasy omega-3 – co to jest?

Kwasy tłuszczowe omega-3 – określane inaczej kwasami tłuszczowymi n-3 i ω-3 – to związki, które należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wiązanie podwójne znajduje się w nich w trzecim od końca atomie węgla, licząc od metylowego końca łańcucha. Omega-3 stanowią ważny budulec komórek – to dzięki nim błona komórkowa wykazuje się lepszym funkcjonowaniem, co usprawnia wszystkie procesy życiowe.

Do kwasów omega-3 można zaliczyć:

  • Kwas alfa-linolenowy (ALA) – jego źródłem są: zielone warzywa liściaste, siemię lniane, olej lniany, orzechy włoskie, olej rzepakowy, olej sojowy.
  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – którego bogatym źródłem są algi, tłuste ryby morskie, jaja.
  • Kwas eikozapentaenowy (EPA) – źródłem tego kwasu są ryby morskie, kawior oraz owoce morza.

Najlepsze Omega 3 ranking 2022

Kwasy tłuszczowe omega-3 – właściwości

Nie sposób wyliczyć korzyści, jakie kwasy omega-3 dostarczają naszym organizmom.  Skuteczne działanie omega-3 potwierdzają liczne badania naukowe. Suplementacja kwasów omega-3 ma olbrzymi wpływ między innymi na:

  • Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – ich niedobór może prowadzić do stanów lękowych lub depresji,
  • lepszą zdolność do zapamiętywania, uczenia się i koncentracji,
  • profilaktykę przeciwnowotworową,
  • zapobieganie powstawaniu skrzepów oraz zatorów w tętnicach i żyłach,
  • nieodkładanie się złego cholesterolu w organizmie,
  • zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy i chorobie wieńcowej,
  • utrzymanie dobrego wzroku,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • lepszą kondycję skóry,
  • leczenie stanów zapalnych – liczne badania wskazują pozytywny wpływ kwasów omega-3 na stany zapalne,
  • zmniejszenie objawów alergii,
  • wzmocnienie odporności organizmu,
  • kontrolę masy ciała — kwasy omega 3 pomagają w odchudzaniu.

Liczne zalety omega-3 sprawiają, że warto sięgać po produkty i suplementy bogate w te wielonienasyconych kwasy tłuszczowe. Jakie kwasy omega wybrać? Odpowiedzi na to pytanie udzieli nasz ranking omega-3.

Jakie omega 3 najlepsze? Które kwasy omega warto suplementować?

Jakie omega 3 najlepsze? Które kwasy omega warto suplementować?

Omega-3 a Omega 3-6-9 – różnice

Kwasy omega-3, omega-6 oraz omega-9 zbudowane są z łańcuchów zawierających węgiel, wodór i tlen. Wyróżniają się posiadaniem wiązań podwójnych między wybranymi atomami węgla, dzięki czemu zalicza się je do kwasów tłuszczowych nienasyconych. Co je różni?

Kwasy omega-3 i omega-6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które określa się mianem niezbędnych nasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), są one konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponieważ nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasów tłuszczowych o wiązaniach podwójnych, ważna jest ich odpowiednia suplementacja i zadbanie o właściwy stosunek omega-3 do omega-6, ponieważ kwasy te w pewnym sensie ze sobą konkurują.

Z kolei omega-9 należy do rodziny kwasów jednonienasyconych, które są syntezowane przez organizm.

Każdy z tych kwasów omega jest ważny dla naszego zdrowia. Najważniejsza różnica między nimi polega na sposobie, w jaki kwasy te wpływają na poziom lipidów. Na rynku dostępne są preparaty z kwasami omega 3, 6 i 9, które zawierają zbilansowane dawki tych suplementów.

Omega-3 dla dzieci – kiedy i ile?

Kwasy omega-3 są ważne dla dziecka już od okresu niemowlęctwa, gdyż w trakcie pierwszych 24 miesięcy życia intensywnie rozwija się mózg i wzrok. Podkreśla się również pozytywny wpływ omega-3 na stawy i kości niemowlaków. Według badań dzieci do trzeciego roku życia powinny spożywać około 150-200 mg kwasów tłuszczowych omega-3 na dobę.

Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać kwasów omega-3, należy regularnie dostarczać ich dziecku. Dobrą praktyką jest suplementacja omega-3 w ciąży.

W jaki sposób dostarczyć omega-3 dla niemowlaka? Kobiety karmiące piersią powinny wzbogacić dietę w źródła omega-3, takie jak tłuste ryby morskie, oleje z omega-3, owoce morza, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia. W przypadku alergii na tego typu produkty należy przyjmować suplementy, na przykład omega-3 w płynie lub omega-3 w kapsułkach. Ranking omega-3 wskaże najlepsze tego typu produkty.

Z kolei matki, które karmią dzieci mlekiem modyfikowanym, powinny upewnić się, że w mleku, które stosują, zawarte są odpowiednie ilości kwasów omega-3. Dzieciom powyżej 6. miesiąca życia można podawać już tran lub wprowadzić ryby podczas rozszerzania diety. Omega-3 dla dzieci pozytywnie wpływa na ich koncentrację, zwiększa ich kreatywność i usprawnia ich rozwój.

Wegańskie omega-3 – występowanie

Bogate, roślinne źródła omega-3 to:

  • nasiona lnu i olej lniany,
  • nasiona konopi
  • nasiona chia,
  • orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich,
  • olej rzepakowy,
  • migdały.

Roślinne omega-3 można też znaleźć w zielono listnych warzywach i algach. Co ważne, omega-3 z alg jest równoważne skutecznością kwasom omega pozyskiwanym z ryb. Na rynku dostępne są także odpowiednio zbilansowane wegańskie suplementy omega-3. Załączony ranking omega-3 uwzględnia też tego typu preparaty.

Produkty bogate w Omega 3 - jakie najlepiej spożywać?

Produkty bogate w Omega 3 – jakie najlepiej spożywać?

Jak długo stosować kwasy omega-3?

Suplement diety omega-3 powinien być traktowany jako element uzupełniający zdrowej diety. Jego głównym zadaniem jest utrzymanie prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego kwasy omega-3 mogą być stałym składnikiem odżywczym diety i można, a nawet warto, stosować je przez cały rok.

Warto pamiętać, że niedobory kwasów omega-3 mogą powodować bariery ochronnej przed schorzeniami serca czy układu krwionośnego. Po zaprzestaniu stosowania kwasów omega-3 osłabieniu ulega odporność oraz prawidłowy metabolizm. Dlatego na zapotrzebowanie na omega-3 nie można zwracać uwagi jedynie sezonowo i okazjonalnie. Dołączony ranking omega-3 zawiera preparaty, które bezpiecznie można stosować codziennie.

Omega-3 a DHA oraz EPA

Kwasy omega-3 dzielą się na kwasy pierwotne – kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz kwasy wtórne – kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). Te dwa ostatnie są efektem przemian kwasu ALA. EPA posiada 20 atomów węgla i 5 wiązań podwójnych, a DHA zawiera 22 atomy węgla oraz 6 wiązań podwójnych.

Kwas EPA to związek, którego działanie można zauważyć w układzie sercowo-naczyniowym. To właśnie z tego kwasu powstają w naszych organizmach między innymi związki, które mają wpływ na rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych.

Z kolei kwas DHA ma korzystny wpływ na komórki układu nerwowego. Występuje on bowiem w błonach komórkowych organizmy i stanowi ważny element budulcowy błon komórkowych neuronów w korze mózgowej. Według badań naukowych DHA stymuluje wzrost komórek nerwowych.

Nadmiar omega-3 – objawy

Zdecydowanie łatwiej jest o niedobór kwasów omega-3 niż przedawkowanie omega-3. Jednak każdy preparat stosowany w nieodpowiedniej ilości może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Nadmiar omega-3 może powodować takie dolegliwości zdrowotne jak:

  • biegunka,
  • rozrzedzenie krwi,
  • nadmierne krwawienie w przypadku doznania urazu.

Tabela rankingowa omega-3 wskazuje najlepiej przyswajalne omega-3, które należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Zwłaszcza w przypadku, kiedy sięgamy po kwasy omega-3 bez recepty.

Objawy niedoboru omega 3

Niedobory kwasów omega-3 w organizmie mogą być spowodowane ich niewystarczającą podażą w diecie. W celu zapobiegania zbyt niskiemu poziomowi kwasów omega-3 w diecie ważne jest jej odpowiednie zbilansowanie. Jakie są najczęstsze objawy niedoboru kwasów omega-3?

Objawy niedoboru omega-3 w organizmie są często ściśle związane z rozwojem niepożądanych konsekwencji zdrowotnych. Zauważyć można wtedy:

  • suchość skóry i liczne podrażnienia,
  • łamliwość i nadmierne wypadaniem włosów,
  • osłabioną odporność,
  • częstsze infekcje i alergie,
  • rozwój miażdżycy i nadciśnienia,
  • zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • przewlekłe zmęczenie,
  • stany depresyjne,
  • wzrost częstotliwości stanów zapalnych, na przykład zapalenie stawów czy dziąseł,
  • schorzenia układu nerwowego i sercowo-naczyniowego,
  • ryzyko rozwoju nowotworów.

Ranking omega-3 zawiera suplementy, które w skuteczny sposób będą zapobiegać powyższym dolegliwościom. Na rynku dostępne są również specjalne kwasy omega-3 dla sportowców.

Jakie są objawy niedoboru omega 3?

Jakie są objawy niedoboru omega 3?

Dawkowanie omega-3

Warto docenić wymienione przez nas lecznicze i profilaktyczne właściwości kwasów omega-3 oraz zadbać o ich właściwą suplementację. Jakie dobre omega-3 przyjmować? Jak powinno wyglądać dawkowanie? Kwasy omega-3 rano czy wieczorem? Jakie kwasy omega-3 dla dorosłych, a jakie dla dzieci? Czy są jakieś przeciwwskazania w stosowaniu omega-3? W naszej głowie może się pojawiać wiele tego typu pytań.

Instytut Żywności i Żywienia wskazuje, że norma, jaką powinno się spożywać poszczególnych kwasów omega-3 to:

  • Kwasy ALA — 0,5 g (dla dzieci 0-12 miesięcy), 0,7 g (dla dzieci w wieku 1-3 lat), 0,9 g (dzieci w przedziale wiekowym 4-8 lat), dla młodzieży, jak i dorosłych zalecana dawka powinna wynosić 0,5% wartości energetycznej — na ogół jest to 1-2 g dziennie.
  • Kwasy DHA oraz EPA – dzieci do 24 miesiąca życia: 100 mg, dzieci oraz młodzież od 2 do 18 roku życia: 250 mg, podobnie osoby dorosłe: 250 mg.

Kwasy omega-3 w postaci suplementów należy przyjmować w trakcie posiłku – niezależnie od pory dnia. Może to być zarówno poranne śniadanie, jak i wieczorna kolacja. Przeciwwskazaniem do stosowania preparatów z kwasami omega-3 może być nadwrażliwość, na którykolwiek ich składnik, zaburzenia krzepnięcia krwi oraz niewydolność wątroby.

Co wyróżnia poszczególnych producentów

Przygotowany przez nas ranking omega-3 uwzględnia preparaty tworzone przez różnych producentów. Co wyróżnia popularne rynkowe produkty?

Olimp Gold omega-3

Olimp Gold Omega-3 to suplement diety przeznaczony dla osób dorosłych. Preparat ten zawiera olej rybi (źródło kwasów omega-3) oraz składniki otoczki — żelatynę, wodę, glicerol. Olimp Gold omega-3 jest źródłem dwóch wysokiej jakości kwasów tłuszczowych. Suplement ten wspomaga w prawidłową pracę serca, właściwe funkcjonowanie mózgu oraz utrzymanie dobrego wzroku.

Omega KFD

Omega KFD to produkt wyprodukowany w Polsce, będący źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. W skład tego suplementu wchodzą kwasy DHA i EPA. Preparat ten jest również źródłem witaminy E. W jego skład wchodzą: olej rybi (standaryzowany na 65% kwasów omega-3), żelatyna wołowa, glicerol, woda, octan DL-alfa-tokoferylu oraz przeciwutleniacz.

Omega SFD

Omega SFD to suplement diety, który zawiera kwasy omega-3 oraz witaminę E, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Jedna kapsułka tego preparatu zawiera olej rybi (1000 mg), EPA (330 mg), DHA (220 mg) oraz witaminę E (12 mg).

Ostrovit omega-3

OstroVit omega-3 to prozdrowotny suplement diety na bazie oleju z ryb. W jego skład wchodzą omega-3 wzmacniające naczynia krwionośne oraz wspierające pracę serca i mózgu. Producent chwali się wysoką jakością składników aktywnych oraz zawartością 1000 mg oleju rybiego w każdej porcji preparatu.

Möller’s omega-3

Firma Möller’s produkuje między innymi suplementy diety wspomagające pracę mózgu i rozwój intelektualny przeznaczone dla dzieci powyżej 3 roku życia.

Wegańskie suplementy z omega-3

Wegańskie kwasy Omega 3 Pure Veg DHA

Omega 3 DHA Pure Veg zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego z mikroalg.

Kwasy Omega 3 DHA EPA dla wegan TESTA

Kwasy omega-3 pochodzące z mikroalg hodowanych w kontrolowanych warunkach.

Omega 3 DHA EPA w Dużej Dawce z Wit. E — Nutri Plus

Kwasy omega-3 z mikroalg, zawierające 300 mg DHA oraz 150 mg EPA w jednej kapsułce.

Omega 3 FAQ

Czym jest omega-3?

Kwasy omega-3 to rodzaj wielonienasyconych tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do kwasów omega-3 zalicza się – kwas alfa-linolenowy ALA, kwas dokozaheksaenowy DHA i kwas eikozapentaenowy EPA.

Na co pomagają omega-3?

Kwasy omega-3 mają działanie przeciwnowotworowo, wspomagają pracę mózgu, serca i narządów wzroku. Pomagają w przeciwdziałaniu alergiom, wzmacniają odporność i mają korzystny wpływ na skórę.

Które omega-3 wybrać?

Przy wyborze kwasów omega-3 należy postawić na produkty pochodzące ze sprawdzonych i wysokiej jakości źródeł. Polecamy załączony ranking omega-3, który prezentuje najlepsze omega-3 na rynku.

Jaka jest zalecana dzienna dawka omega-3?

Zalecana dzienna dawka omega-3 to 250 mg. Jednak Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności wskazuje, że dopiero stosowanie kwasów omega-3 na poziomie 2-4 g dziennie daje pożądane efekty lecznicze.

Omega-3 – rano czy wieczorem?

Kwasy omega-3 w postaci suplementów należy przyjmować w trakcie posiłku. Może to być zarówno śniadanie, jak i kolacja.

Jaki olej ma najwięcej kwasów omega-3?

Bogatym źródłem tłuszczów omega-3 jest przede wszystkim olej z tłustych ryb morskich. Jednak duże ilości omega-3 zawiera też olej z ostropestu, olej z czarnuszki, olej lniany, olej rzepakowy, olej sojowy czy olej rydzowy.

Czy omega-3 działa na depresję?

Badania wykazują pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 w leczeniu zaburzeń psychicznych i chorób układu nerwowego – w tym depresji. Kwasy omega-3 można suplementować jako formę uzupełniającą w terapii powyższych zaburzeń.

Omega-3 na odchudzanie?

Tak. Badania naukowe dowodzą, że dieta bogata w odpowiednią dawkę kwasów omega-3 wspomaga proces utraty tkanki tłuszczowej oraz pomaga w pozbyciu się nadmiernych kilogramów.

Czy kwasy omega-3 działają na trądzik?

Kwasy omega-3 zwiększają płynność łoju oraz redukują stan zapalny skóry, przez co mają pozytywny wpływ na cerę trądzikową.