Erytrol – słodzik idealny?

Na przestrzeni kilku ostatnich lat odnotowywany jest znaczny wzrost popularności słodzików, w tym tzw. erytrolu. Substancja ta w porównaniu z cukrem odznacza się znacznie lepszymi parametrami zdrowotnymi, jednak wciąż krąży wiele mitów negatywnie wpływających na jej renomę. Ten słodzik stołowy znany jest przede wszystkim z zerowej wartości energetycznej, jednak jakie właściwości i przeciwwskazania niesie ze sobą erytrol?

Erytrytol co to jest?

Erytrol, zwany również jako erytrytol, stanowi słodzik, który tak jak ksylitol, glicerol oraz sorbitol należy do grupy tzw. alkoholi polihydroksylowych, w przemyśle spożywczym oznaczany symbolem E968. Omawiany związek chemiczny z grupy cukroli wykorzystywany jest na szeroką skalę jako substancja słodząca, znajdująca swoje zastosowanie jako zamiennik konwencjonalnego cukru. Odkryty został on w roku 1848 przez szkockiego chemika Johna Stenhouse’a, z kolei 4 lata później pozyskano jego wyizolowaną formę. Współcześnie dostępny jest zarówno w formie proszku, jak i również granulek.

Cena erytrytolu w sklepach spożywczych wynosi od 29 do nawet 38 złotych za kilogram, z kolei paczka o objętości 250 g dostępna jest za około 11 złotych.

Gdzie kupić erytrol/erytrytol?

Wiele osób zastanawia się, gdzie kupić erytrol (erytrytol). Otóż nabyć go można zarówno w sklepach lokalnych jak i sklepach internetowych. Poniżej znajdziesz sprawdzony erytrol w 100% naturalnego pochodzenia w najlepszych cenach. Cena erytrolu podana jest przy każdym produkcie i zależna jest od marki jak i gramatury. Gdzie kupić erytrytol? Sprawdź poniżej.

Gdzie kupić erytrol/erytrytol?

Erytrol – ile ma kalorii (kcal)?

Jedną z podstawowych właściwości odżywczych cukru erytrytolu jest jego praktycznie zerowa wartość energetyczna (zero kcal), co w połączeniu z faktem, iż ludzki organizm nie poddaje go procesowi metabolizmu, czyni go jednym ze zdrowszych zamienników cukru. Erytrol jest praktycznie bezbarwny (z lekkim białym zabarwieniem), o krystalicznej strukturze, a ponadto odznacza się dobrą rozpuszczalnością w wodzie.

Jak smakuje erytrytol/erytrol?

Smak erytrytolu jest w znacznym stopniu podobny do cukru stołowego, jednak pozostawia po sobie delikatnie mentolowy posmak wraz z mrowieniem na języku i poczuciem lekkiego chłodu.

Ze względu na aromat zbliżony do sacharozy, erytrol jest często łączony ze słodzikami takimi jak aspartam.

Erytrol a cukier, jak przeliczyć ile dodać?

Jeżeli chodzi o przelicznik erytrol a cukier, słodkość erytrolu określana jest na poziomie 60-70% słodyczy sacharozy (cukru stołowego), jednak ze względu na swoje szczególne właściwości chemiczne nie wpływa na poziom cukru we krwi. Biorąc to pod uwagę, słodzik ten jest doskonałym rozwiązaniem dla osób cierpiących na nietolerancję glukozy bądź otyłość. Erytrol nie wpływa również na rozwój próchnicy oraz, co więcej, przyczynia się do jej profilaktyki! W porównaniu z ksylitolem oraz sorbitolem wykazuje on największą skuteczność w zmniejszaniu masy płytki nazębnej i przyleganiu powszechnych paciorkowców bakterii jamy ustnej do powierzchni zębów. Ponadto hamuje wzrost aktywności szeregu bakterii i zmniejsza ekspresję ich genów (badania: Rock, Mäkinen, Honkala, Saag, Kennepohl, Kapen, 201).

Erytrol kcal i Indeks glikemiczny erytrytolu

Ile kcal ma erytrol? Jaki indeks glikemiczny posiada erytrytol? Sprawdź!

Erytrol a Indeks Glikemiczny, właściwości odżywcze i węglowodany

Erytrol dla cukrzyka jest produktem szczególnie wskazanym, ze względu na fakt, iż odznacza się on zerowym indeksem glikemicznym. Dodawany jest on również do poszczególnych leków, w szczególności syropów, dzięki czemu diabetycy z powodzeniem mogą stosować dane preparaty.

Jeżeli chodzi o makroskładniki, w porównaniu z innymi słodzikami należącymi do grupy alkoholi polihydroksylowych, ten jest prawie bez kalorii, kaloryczność erytrytolu określana jest na poziomie 20 kcal/100 g substancji. Słodzik erytrol zawiera 0 g białka, 0 g tłuszczy oraz 100 g węglowodanów/100 g. Jest on produktem doskonałym dla osób nietolerujących glutenu, laktozy, a także dla wegetarian. Ile waży erytrol? Szklanka słodzika to 210 gram, co jest zbliżoną wartością w porównaniu z konwencjonalnym cukrem.

Erytrol rakotwórczy mit czy fakt?

Jeżeli chodzi o erytrol opinie w dyskursie publicznym bardzo często zahaczały temat, zgodnie z którym słodzik ten niesie ze sobą ryzyko zachorowania na nowotwór. Jest to jednak mit, powtarzany przez wszystkich niezdających sobie sprawy ze zdrowotnych właściwości substancji.

Jednym z czynników rakotwórczych jest cukier (sacharoza), który sprzyja również rozwojowi otyłości oraz próchnicy. Skok poziomu glukozy we krwi nie tylko skutkują rozrostowi komórek nowotworowych, ale również zwiększeniu prawdopodobieństwa okolicznych przerzutów. Z tego względu zalecane jest, aby osoby chorujące na raka zastąpiły cukier erytrolem, w pełni wydalanym przez organizm wraz z moczem. Jeżeli chodzi o dyskusje erytrol a zdrowie, właściwości słodzika działają korzystnie na szereg układów naszego organizmu, jednak pomimo tego jego popularność w Polsce jest wciąż na niewielkim poziomie.

Erytrol co to jest? Czy erytrytol jest zdrowy?

Erytrol co to jest? Czy erytrytol jest zdrowy?

Erytrol – skutki uboczne spożywania

Pomimo tego, iż erytrol jest substancją zdrową dla organizmu człowieka, niepodlegającą procesowi metabolizmu, jego nadmierne spożycie w postaci 50 g w 1 posiłku może się wiązać ze skutkami ubocznymi w postaci: nudności i bólów brzucha. Innymi niepożądanymi efektami mogą być gazy, wzdęcia i biegunki, jednak w przypadku stosowania słodzika w bezpiecznej ilości nie ma powodów obaw.

Ze względu na ewentualne wady erytrolu, najlepszym rozwiązaniem będzie przyjmowanie składnika w kilku porcjach rozłożonych w ciągu dnia.

Erytrol – przeciwwskazania i dzienna dawka

Zgodnie z decyzją podjętą przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO w 1999 roku, erytrytol ze względu na praktycznie zerową szkodliwość dla organizmu pozostawiony został bez ustalonej dziennej normy spożycia. Niektóre badania wskazują jednak, iż dawkowanie erytrolu powinno wynosić około 80 gram, co stanowi 2-krotnie wyższą wartość niż w przypadku ksylitolu.

Słodzik ten stanowi jedną z nielicznych substancji nieposiadającą przeciwwskazań w stosowaniu, w związku z czym erytrol dla dzieci jest wskazany. Takie działanie pozytywnie wpłynie na ich zdrowe nawyki żywieniowe, poprawi pracę naczyń krwionośnych i znacznie zmniejszy ryzyko chorób serca. Po szeregu badań naukowych szkodliwość erytrolu określana jest na niemal zerowym poziomie. Nie wykazano również żadnych przeciwwskazań odnoszących się do przyjmowania erytrolu w ciąży, a także w trakcie karmienia piersią.

Erytrol, z czego jest uzyskiwany – jak powstaje erytrol/erytrytol?

Erytrol — z czego powstaje? Omawiany zamiennik ksylitolu naturalnie spotykany jest w glebie, majonezie, olejach roślinnych, szeregu owoców- gruszkach i winogronach, a także w czerwonym winie, grzybach, wodorostach oraz porostach. Jego ilość w powyższych produktach jest jednak znikoma, w związku z czym niezbędna jest jego produkcja w procesie fermentacji glukozy przez odpowiednie gatunki drożdży, takie jak Candida magnoliae oraz Torula. Powyższy proces wiązał się jednak ze zwiększonymi kosztami, w związku z czym opracowano inny sposób gromadzenia erytrolu.

Metoda stosowana obecnie najczęściej wykorzystuje glicerol jako surowiec wyjściowy oraz mikroorganizmy z gatunku Yarrowia lipolitica Wratislavia, przez które jest on syntezowany z tzw. gliceryny odpadowej.

Erytrol zastosowanie w kuchni do kawy, herbaty i ciast

Do czego nadaje się erytrol? Kiedy stosować erytrytol a kiedy inny słodzik? Sprawdź!

Do czego nadaje się erytrol a do czego już nie?

Erytrol — zamiennik cukru, jest substancją z powodzeniem stosowaną jako słodzik do kawy, herbaty i innych napojów. Dodatkowo jest on doskonałym rozwiązaniem w przypadku wypieków domowych, lodów, galaretek, gum do żucia, sosów, suplementów diety i owoców kandyzowanych. Słodzik ten w Azji Południowo-Wschodniej i Stanach Zjednoczonych jest również wykorzystywany w tworzeniu jogurtów i napojów, jednak Unia Europejska wstrzymała się z decyzją odnośnie tych produktów.

Erytrol do herbaty stanowi doskonałe rozwiązanie, wzbogacające smak naparu, jednocześnie nie dodając do Twojej diety zbędnych kalorii. Produktem szczególnie popularnym jest również dżem z erytrolem, a także konfitura z erytrolem, której walory smakowe ulegają znacznemu podkreśleniu dzięki szczególnym właściwościom słodzika. Wykorzystując erytrol do przetworów otrzymujemy produkt prawie bez kalorii, jak i również o odpowiednim poziomie słodkości.

Omawiana substancja sprawdzi się również jako zagęstnik produktu oraz środek hamujący zmianę konsystencji i smaku. Warto również przygotować ciasto z erytrolem, które oprócz zdecydowanie niższej kaloryczności odznaczać się będzie delikatnie mentolowym posmakiem. W przypadku wypieków doskonałym rozwiązaniem w porównaniu do granulek bądź proszku będzie puder z erytrolu, perfekcyjnie wsiąkający w strukturę danej potrawy. Stosując erytrol do pieczenia warto jednak pamiętać o tym, iż jego słodkość w porównaniu z cukrem określana jest na poziomie 60-70%. Omawiany zamiennik ksylitolu można również z powodzeniem wykorzystywać w produkcji domowej czekolady, której kaloryczność obniżana jest wtedy aż o 34%!

Erytrytol jest również wykorzystywany w kosmetyce jako jeden z zamienników gliceryny, w celu zabezpieczenia produktu przed zepsuciem. Omawiany słodzik znalazł również zastosowanie w przemyśle chemicznym — pochodna erytrolu jest składową poszczególnych tworzyw sztucznych. Erytrytol odznacza się również działaniem antyoksydacyjnym, dzięki któremu z powodzeniem chroni organizm przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników.

Erytrol pomimo swojego szerokiego zastosowania nie podlega karmelizacji, a także procesowi fermentacji, w związku z czym niemożliwe jest uzyskanie takich produktów jak ciasto drożdżowe oraz karmel.

Przyjmowanie erytrolu przez zwierzęta

Erytrol dla psa pozostaje szczególnie zagrażającą substancją, pomimo tego, iż w przypadku człowieka w większości przypadków nie wykazuje on skutków ubocznych. Zwiększona ilość przyjętego słodzika może skutkować niebezpieczną zmianą poziomu glukozy we krwi, a także niewydolnością narządową. Erytrol jest w większości wchłaniany, zanim dotrze do jelita grubego, a następnie wydalany w niezmienionej postaci wraz z moczem, w związku czym jego niewielkie dawki pozostaną nieszkodliwe dla zwierząt domowych.

Erytrol a dieta ketogeniczna - erytrytol a keto

Erytrol a dieta ketogeniczna – Erytrytol a keto

Erytrol a dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna jest jednym ze szczególnych sposobów odżywiania, opierającym się na zwiększeniu podaży tłuszczów wraz z ograniczeniem ilości węglowodanów w codziennych posiłkach. Zgodnie z tym, organizm wprowadzony zostaje w stan tzw. ketozy, czyli proces rozpadu tłuszczów, w wyniku którego organizm ludzki rezygnuje z pozyskiwania energii z glukozy, zmieniając jej źródło na tłuszcz w tkankach. W celu zwiększenia skuteczności tej diety, szczególnie istotne jest wyeliminowanie cukru spożywczego, o wysokiej zawartości węglowodanów. Erytrol w keto jest rozwiązaniem pozwalającym skutecznie zastąpić tradycyjną sacharozę, rezygnując jednocześnie ze zbędnych kalorii. Stosowanie zamienników na diecie ketogenicznej zapewnia również komfort psychiczny, ze względu na fakt, iż nie rezygnujemy z uwielbianych słodkości. Erytrol na ketozie w znacznym stopniu wspomoże spadek tkanki tłuszczowej, obniży ciśnienie tętnicze oraz zmniejszy poziom cholesterolu we krwi.

Erytrytol FAQ

Ile kalorii ma erytrol? Ile kcal?

Kaloryczność erytrytolu określona jest na poziomie 20 kcal/100 g produktu.

Ksylitol czy erytrol?

Zasadnicza różnica jest taka, że erytrol jest prawie bez kalorii, a ksylitol dostarcza ich 240 w każdych 100 gramach produktu. Poza tym oba zamienniki cukru wykazują działanie przeciwpróchnicze i prozdrowotne.

Erytrol gdzie kupić?

Erytrol dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością, jednak jak to zwykle bywa, najkorzystniejsze ceny można znaleźć w sklepach internetowych.

Erytrol co to jest?

Erytrol — erytrytol, czyli alkohol polihydroksylowych, w przemyśle spożywczym oznaczany jest symbolem E968, więcej ciekawostek opisaliśmy w artykule.

Ile erytrolu zamiast cukru do ciasta?

Podane wartości w przepisach najczęściej dotyczą sacharozy — pospolitego kuchennego cukru, stąd do wartości z przepisu należy doliczyć jeszcze 30% Przykładowo szklankę cukru w przepisie należy zamienić na szklankę erytrolu i jeszcze 1/3 szklanki. Należy pamiętać, że ciasta z drożdżami nie słodzi się erytrolem.

Stewia czy erytrol?

Stewia ma tendencję do zmienienia smaku potraw, ponieważ smakuje nieco inaczej niż klasyczny cukier, erytrol natomiast łączy w sobie najlepsze cechy różnych słodzików, o czym napisaliśmy w artykule.

Z czego powstaje erytrol?

Erytrol produkowany na skalę masową uzyskuje się poprzez fermentację glicerolu z dodatkiem odpowiednich drożdży, szczegóły procesu opisane zostały w artykule.

Czym słodzić na ketozie?

Erytrol zawiera znikoma ilość kalorii i jest wydalany prawie w całości z organizmu, stąd na diecie ketogenicznej jest najlepszym zamiennikiem klasycznego cukru.

Czy drożdże rosną na erytrolu?

Niestety nie, erytrol podobnie jak ksylitol nie pozwala rozwijać się grzybom i bakteriom, dzięki czemu ma właściwości anty próchnicze.

Czy erytrol jest zdrowy?

Z pewnością jest jednym z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych zamienników cukru, nie należy z nim przesadzać, gdyż może w nadmiarze wywołać nudności bóle głowy, więcej na temat dawek i przeciwwskazań opisaliśmy w artykule.