Najlepsze masło orzechowe

Masło orzechowe to jeden z podstawowych elementów wielu diet, zarówno tych mających na celu redukcję tkanki tłuszczowej jaki tych, dzięki którym przybierzemy oczekiwanej masy mięśniowej. Mimo swojej wysokiej kaloryczności, posiada wiele funkcji prozdrowotnych, docenionych zarówno w świecie dietetyki jak i sportu. Pierwotnie masło orzechowe wywodzi się z kuchni amerykańskiej, jednak w bardzo krótkim czasie podbiło cały świat. Doskonale nadaje się zarówno do dań na słodko, jak i na słono.

W sklepach spotkać można się z wieloma typami masła orzechowego, jak masło arachidowe, z orzechów laskowych, z orzechów nerkowca czy migdałowe masło orzechowe. Które z nich jest najlepsze? Jakie masło orzechowe warto kupić, a które najlepiej omijać z daleka? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na wszystkie te pytania plus praktyczny ranking masła orzechowego, w którym uwzględniliśmy najlepsze masła z orzechów dostępne obecnie w sklepach.

Jakie masło orzechowe najlepsze?

Półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju maseł orzechowych, różniących się zarówno typem orzechów, z których zostało wyprodukowane, jak i dodatkami uzupełniającymi skład. Poniżej przedstawiamy krótki poradnik jak wybrać najlepsze masło orzechowe o dobrym składzie.

Pierwszym, co powinniśmy sprawdzić wybierając masło orzechowe w sklepie, jest jego skład. Klasyczne masło orzechowe bez dodatku soli, cukru, oleju palmowego czy innych składników szkodzących naszej diecie składać będzie w 100% z orzechów. Tylko masło orzechowe w pełni naturalne bez dodatków i słodzików dostarczy nam potrzebnych dla organizmu minerałów w czystej postaci.

W marketach spotkać możemy często masła orzechowe, które w składzie posiadają ok 90% orzechów. Czy takie masło jest dobre? I tak i nie. Wszystko zależy od tego, w jakim celu je kupujemy. Jeżeli jesteśmy na diecie na masę lub na redukcji, zaleca się wybranie masła orzechowego 100%. W przypadku, gdy planujemy używać owego masła do wypieków, deserów czy zwyczajnie do smarowania kanapek, możemy pozwolić sobie na masło orzechowe słodkie z domieszką miodu, ksylitolu czy kakao. Te z dodatkiem cukru warto jednak sobie odpuścić.

Zanim wsadzimy do koszyka upatrzone masło orzechowe, zawsze powinniśmy sprawdzić jego skład i cenę. Cena masła orzechowego jest tym wyższa, im lepszy (czystszy) posiada skład. Na samą cenę masła wpływa również pojemność opakowania. Najczęściej spotkać można opakowania od 500 g do 1 kg. W takim przypadku najtańsze masło orzechowe kupimy już za ok 10 złotych, gdzie za najlepsze masło orzechowe przyjdzie zapłacić nam ok 20 lub więcej złotych. Cena masła orzechowego na słodko uzależniona jest od składu, producenta i pojemności.

Ranking masła orzechowego

W naszym rankingu masła orzechowego uwzględniliśmy najlepsze masła dostępne obecnie w sklepach. Pod uwagę wzięliśmy m.in. skład, cenę, opinie użytkowników oraz samego producenta. Dzięki temu wyszczególniliśmy top 10 najlepszych maseł orzechowych w poniższym zestawieniu.

Ranking Produkty Producent Najlepsza cena
1 Meridian foods Chrupiące masło z orzechów laskowych 170g Meridian Foods Zobacz wiecej
2 Masło z orzechów nerkowca bio 250g marki Terrasana Terrasana Zobacz wiecej
3 Masło z orzechów laskowych BIO 250g (8713576100402) Terrasana Zobacz wiecej
4 Masło z orzechów macadamia bio 250g - marki Vitaquell VITAQUELL Zobacz wiecej
5 Primavika - masło z orzechów laskowych prażone 185g Primavika Zobacz wiecej
6 Primavika - Mix Orzechów Crunchy ACTIVE Masło Orzechowe 470g Primavika Zobacz wiecej
7 Chrupiące masło orzechowe 280g marki Meridian foods Meridian Foods Zobacz wiecej
8 Terrasana Feines erdnussmus bio masło orzechowe 250g Terrasana Zobacz wiecej
9 Primavika masło orzechowe firmowe - 350g - crunchy (5900672302134) PRIMAVIKA Zobacz wiecej

Zalety masła orzechowego

Na temat masła orzechowego usłyszeć i przeczytać możemy wiele mitów i legend, podważających jego zalety zdrowotne. Wiele osób zastanawia się, czy masło orzechowe jest zdrowe. Właściwości zdrowotne masła orzechowego potwierdzone zostały w licznych badaniach naukowych, które podsumowaliśmy pokrótce poniżej.

Masło orzechowe to doskonałe źródło naturalnego, dobrze wchłanianego białka. Białko stanowi ponad 25% masła, co daje bardzo dobry wynik dla wszystkich tych, którym zależy na zbudowaniu czystej masy mięśniowej. Ponadto masło z orzechów dostarcza niezbędnych dla organizmu aminokwasów egzogennych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, magnezu, fosforu, cynku oraz cennego szczególnie dla mężczyzn selenu.

Masło orzechowe posiada wiele właściwości zdrowotnych, w tym wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. To powinno rozwiać wszelkie wątpliwości, czy masło orzechowe przy odchudzaniu będzie dobrym wyborem. Co więcej, masło orzechowe obniża cholesterol, wspomaga pracę mózgu oraz reguluje pracę gospodarki hormonalnej organizmu.

Właściwości masła orzechowego

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

To jedno z tych pytań, które często zadajemy sobie wybierając produkty do naszej diety. Czy masło orzechowe jest zdrowe? Tak, o ile będziemy spożywali je w odpowiednich ilościach, a masło które wybierzemy będzie w 100% z orzechów, bez zbędnych dodatków jak cukier, sól czy olej palmowy. Stawiając na zdrowe masło orzechowe warto wybierać to wytworzone z dobrej jakości orzechów z certyfikowanych zbiorów. Właściwości masła orzechowego opisaliśmy w osobnym poradniku.

Masło orzechowe kcal

Masło orzechowe to produkt wysokokaloryczny, dlatego jego spożywanie powinno odbywać się z rozwagą. W nadmiernych ilościach może ono przyczynić się do wzrostu masy, powodując odkładanie się tkanki tłuszczowej. Poniżej prezentujemy, ile kcal ma masło orzechowe:

  • 100g masła orzechowego to ok. 600 kcal,
  • łyżka masła orzechowego to 20g, czyli ok. 120 kcal,
  • łyżeczka masła orzechowego to 10g, czyli ok. 60 kcal,

Jak widać, łyżka masła orzechowego dostarcza nieco ponad 100 kcal. To tyle samo co plaster żółtego sera, 2 jabłka lub średniej wielkości kromka suchego chleba. W zależności od producenta i składu, masło orzechowe może dostarczać od 600 do nawet 700 kcal na każde 100 g produktu.

Najlepsze masło orzechowe – jak wybrać?

Wybierając masło orzechowe warto zwrócić dodatkową uwagę na:

  1. Zawartość orzeszków. Im większa ilość orzechów w składzie tym lepiej. Najlepszym wyborem z jasnych powodów jest masło orzechowe 100%. Czysty skład, bez zbędnych dodatków to coś, na co powinniśmy głównie postawić.
  2. Zawartość tłuszczów. Masło orzechowe może zawierać dodatkowo tłuszcz słonecznikowy oraz utwardzony olej palmowy. Zdecydowanie odradzamy zakup masła zawierającego dodatkowe tłuszcze.
  3. Zawartość cukrów. Im mniej cukru w składzie tym lepiej. W składzie taniego masła orzechowego znaleźć możemy często cukier biały, cukier trzcinowy a nawet dekstrozę. Dodawanie cukru do masła orzechowego ma na celu poprawę jego smaku. Cukier jednak dodatkowo podnosi kaloryczność masła, więc zalecamy odpuścić sobie tego typu produkty.
  4. Zawartości soli. Najtańsze masła orzechowe posiadają w składzie zarówno cukier, jak i sól. O ile cukier nie jest nam potrzebny, tak sól ma pozytywny wpływ na nasz organizm. W związku z tym, że soli dostarczamy odpowiednio dużo z innych pokarmów, tak dodatek soli w maśle nie jest konieczna. Warto zatem odpuścić sobie masło orzechowe z solą na rzecz produktów zdrowszych.
  5. Dodatki smakowe. W maśle orzechowym spotkać możemy wszelkiego rodzaju dodatki smakowe jak kakao, karmel oraz inne mieszanki aromatyzujące, pokręcające smak. Obecność dodatków smakowych często wiąże się z obecnością cukrów, których powinniśmy unikać.

Masło orzechowe 100% orzechów

Najlepsze masło orzechowe to to, które w składzie posiada tylko i wyłącznie 100% orzechów. Masło orzechowe bez cukru, soli i konserwantów to jedyny słuszny wybór, zarówno gdy szukamy dobrego masła na diecie, do wypieków czy smarowania kanapek. W przypadku, gdy znudzi się nam smak masła arachidowego, wypróbować możemy inne smaki, jak masło migdałowe, masło z nerkowców, masło z orzechów laskowych lub włoskich czy masło pistacjowe. Każde z nich będzie lepsze, niż masło orzechowe z dodatkiem cukru czy „polepszaczy smaku”.

Jakie masło orzechowe wybrać?

W sklepach często dostępne jest tylko i wyłącznie masło z orzechów arachidowych, jednak na tym oferta tego typu produktów się nie kończy. W wielu miejscach spotkać możemy dodatkowo masła z innego typu orzechów, jak te wymienione poniżej.

  1. Masło arachidowe – to klasyczne masło orzechowe, powstałe z orzeszków ziemnych, inaczej fistaszków. Masło z orzechów ziemnych jest jednym z najtańszych maseł na półkach sklepowych.
  2. Masło z orzechów laskowych – jak sama nazwa wskazuje, masło to powstaje z użyciem orzechów laskowych. Jest płynne, ma lekko goryczkowy posmak i idealnie komponuje się w połączeniu z kakao. Wbrew pozorom masło z orzechów laskowych nie jest słodkie.
  3. Masło z orzechów nerkowca – jedno z najsłodszych naturalnie maseł orzechowych dostępnych w sklepach. Powstaje z orzechów nerkowych. Konsystencja jest zwarta, smak słodkawy. Dostępne jest zarówno masło z orzechów prażonych nerkowca, jak i tradycyjnych orzechów nerkowych.
  4. Masło orzechowe z migdałów – masło z migdałów to jedno z najdroższych dostępnych na rynku. Powstaje poprzez zmielenie całych migdałów wraz ze skórką. Ma wyrazisty, lekko słodkawy smak.
  5. Masło pistacjowe – to nic innego jak krem z pistacji, powstały na skutek zmielenia całych, jasnozielonych pistacji. Masło pistacjowe jest źródłem witam A, B1, B2, B3, B6, C, E oraz kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, błonnika oraz potasu.

Masło orzechowe w proszku – co to takiego?

Masło orzechowe w proszku to alternatywna wersja klasycznego zdrowego masła z orzechów, o obniżonej o ok. 70% zawartości tłuszczu. Idealnie nadaje się jako dodatek do shaków, ciast, deserów fit i innych dań w diecie. Niska zawartość tłuszczu to jeden z wielu atutów tego rozwiązania. Śmiało można powiedzieć, że wersja w proszku to nic innego jak masło orzechowe FIT.

Masło orzechowe – z czym jeść?

Z czym jeść masło orzechowe, aby jego smak nam się szybko nie znudził? W sieci znaleźć można zarówno przepisy na masło orzechowe, jak i jego smaczne wykorzystanie. Najczęściej masło orzechowe je się z pieczywem, jednak dla wielu osób to za mało. Masło orzechowe smakuje świetnie w połączeniu z wszelkiego rodzaju zdrowym pieczywem jak grzanki, tosty, wafle ryżowe, czy pieczywo pełnoziarniste. Ponadto można komponować je z różnego rodzaju owocami, jak banany, truskawki czy jabłka. Można śmiało używać masła orzechowego do ciast, brownie, deserów, naleśników, ciasteczek, a nawet kremów czy sosów – również tych w wersji FIT. Nie wiesz z czym jeść masło orzechowe? Sprawdź pyszne przepisy na licznych blogach kulinarnych.

Z czym jeść masło orzechowe? Pomysły i przepisy

Masło orzechowe a cena i opinie

Cena masła orzechowego uzależniona jest od wielu czynników. Do głównych zalicza się rodzaj orzechów, z których zostało wyprodukowane, ilość masła w opakowaniu, skład oraz sam producent. Tanie masło orzechowe nie zawsze będzie miało dobry skład. Często w najtańszych produktach znajdziemy sól, cukier i olej palmowy, a zawartość orzechów nie będzie przekraczała 60%! Najlepsze masło orzechowe będzie droższe, a niekiedy jego cena może dwu-, a nawet trzykrotnie przewyższyć tą spotykaną w tanich marketowych produktach.

Z pewnością spotkałeś się z myślą, masło orzechowe a opinie, jakie zamieszczają użytkownicy. Przed zakupem danego produktu warto sprawdzić, jak oceniali dane masło poprzedni kupujący. W tym celu warto sprawdzić opinie, które również znajdziesz w naszym rankingu masła orzechowego. Najlepsze opinie ma oczywiście masło orzechowe 100%.

Jakiego producenta masła orzechowego wybrać?

Wybierając masło orzechowe warto patrzeć głównie na jego skład. Cena oraz sam producent powinny być kwestią drugorzędną. Jeżeli jednak zależy nam na samej marce, to najczęściej spotykanymi producentami masła lub kremu orzechowego są GO ON, KFD, SFD, Olimp, Maslove, Sante, Primavika oraz Felix.